Krótko o historii i zastosowaniu celofanu

Stosując przedmioty codziennego użytku, rzadko zastanawiamy się, skąd się wzięły i jaka jest ich historia. Tymczasem są to fakty nie mniej interesujące od tych jak wynalezienie radia przez Teslę, czy telefonu przez Bella. Dlaczego zatem wiemy o nich tak niewiele? Czyżby ich znaczenie w naszym codziennym życiu było tak mało istotne? A może po prostu większą uwagę przywiązuje się do bardziej spektakularnych wynalazków? Niezależnie od przyczyn tego stanu rzeczy, zasadnym wydaje mi się, by choć krótko wspomnieć o innych wynalazkach. Stąd dzisiaj rzecz będzie o celofanie, celulozowej folii powszechnie stosowanej między innymi w branży spożywczej.

Celofan to bezbarwna, przezroczysta i szeleszcząca folia. Stosowana jest zwykle jako opakowanie o charakterze dekoracyjnym albo ochronnym. Można ją barwić, co dodatkowo poszerza zakres zastosowania. Stosując ją, warto pamiętać, że silnie chłonie wodę i jest łatwopalna. Jakie były jej początki?

Butelka z winem i celofan

Za wynalazcę celofanu uważa się szwajcarskiego inżyniera Jacquesa E. Brandenbergera. Fakt miał miejsce w roku 1908. Przyczyniło się do niego wydarzenie, które zdarzyło się kilka lat wcześniej. Brandenberg siedząc w restauracji, przyglądał się kelnerowi, który wymieniał poplamiony winem obrus. Inżynier postanowił wtedy poświęcić się pracom, których zwieńczeniem miało być wynalezienie wodoodpornego obrusa. W tym celu postanowił przymocować do niego przeźroczystą folię.

Przeprowadził szereg prób z użyciem różnorodnych materiałów. Kiedy doszło do eksperymentu z wykorzystaniem płynnej wiskozy, Brandenberg zauważył, że powstała w ten sposób powłoka po oderwaniu ma postać przeźroczystej folii. Choć wynalazca nie osiągnął założonego pierwotnie celu (obrus był zbyt sztywny i łamliwy), szybko doszedł do wniosku, że uzyskany w ten sposób produkt może znaleźć inne zastosowanie. Wynalazca zbudował więc maszynę, której zadaniem była produkcja przeźroczystej wiskozy nazwanej później celofanem.

Nieco później, bo w roku 1927, Du Pont wyprodukował celofan, który nie przepuszczał wilgoci, a wynalazkiem zainteresowała się branża spożywcza.

Zastosowanie wynalazku

Celofan doskonale sprawdza się wszędzie tam, gdzie potrzebny jest efektowny wygląd produktu. Dotyczy to nie tylko branży spożywczej, ale wszelkiego rodzaju upominków, prezentów i pamiątek. W ten sposób pakowane są między pamiątki z okazji ślubu, chrztu i komunii, a także inne okolicznościowe prezenty. Celofan stosowany jest także do przygotowywania paczek mikołajkowych, pakowania kosmetyków oraz wielu innych niewielkich przedmiotów z przeznaczeniem na upominki, a w branży spożywczej między innymi do pakowania słodyczy, mięs oraz jako osłonki na niektóre wędliny.

Gdzie jeszcze wykorzystywany jest celofan? Otóż bardzo dobrze sprawdza się on w kwiaciarniach. Stosowany do przygotowywania bukietów, może być wtedy barwiony (jednolicie lub we wzory), co stanowi dodatkowy element dekoracyjny.

Celofan stanowi jedno z najchętniej wybieranych opakowań o charakterze dekoracyjnym. Przedsiębiorcy cenią go między innymi za to, że podkreśla kolor zapakowanych wewnątrz przedmiotów, przez co te na sklepowych półkach prezentują się bardzo efektownie.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge