Vivio Mąka Z Ciecierzycy 1kg

10,48 

Description

Vivio Mąka Z Ciecierzycy 1kg

Mąka z ciecierzycy już od stuleci jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej, bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Jednakże z każdym rokiem zyskuje ona coraz większą popularność wśród osób, które dbają o zdrowie swoje i swoich bliskich.Wspomniany produkt w dużej części przypadków produkowany jest z suchych ziaren ciecierzycy. Należy do tej samej rodziny roślin strączkowych co fasola i soja. Swoim wyglądem w pierwszej kolejności może przypominać nasiona grochu. Dlatego też, przez wielu nazywana jest błędnie grochem włoskim. Współcześnie ciecierzyca jest dość łatwo dostępnym produktem, ale tak naprawdę pochodzi ona z regionu Azji Zachodniej. Indie uznaje się za największego producenta na świecie niniejszej rośliny.Niemniej jednak, w Polsce również możemy odnaleźć nieliczne uprawy ciecierzycy. Należy jednak pamiętać, że jest ona ciepłolubna. W związku z tym, wymaga ona szczególnych warunków do wzrostu. Obecnie możemy rozpoznać kilka gatunków ciecierzycy. W Europie najczęściej wykorzystywana jest odmiana o nazwie „kabula”, odznaczająca się kremowym zabarwieniem i dużymi ziarenkami.Czy się różni mąka z ciecierzycy od innych mąk?Mąka z ciecierzycy znacznie różni się od typowej mąki zbożowej, mąki kukurydzianej, czy tej pozyskiwanej z różnych orzechów (czy migdałów). Jest znacznie gęstsza, czyli w podobnej objętości szklanka mąki z ciecierzycy będzie ważyć więcej niż mąka pszenna. Ponadto posiada zbitą strukturę.Surowa mąka z nasion ciecierzycy charakteryzuje się specyficznym i dla niektórych nieprzyjemny zapach. Jednak na szczęście, podczas procesów obróbki cieplnej staje się ona całkowicie bezwonna, a jej smak niezwykle delikatny. Na rynku dostępne są dwa rodzaje mąki z ciecierzycy: pierwszy z nich otrzymywany ze zmielenie wysuszonych ziaren niniejszej rośliny strączkowej. Drugi rodzaj powstaje ze wcześniej uprażonych nasion ciecierzycy. W związku z tym możliwe staje się usunięcie nieprzyjemnej goryczki oraz charakterystycznego zapachu.Wartości odżywcze ciecierzycyCiecierzyca, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe, stanowi wspaniałe źródło cennych fitoskładników odżywczych. Wyróżnić w niej można przede wszystkim duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów złożonych. Co więcej, jest ona świetnym źródłem błonnika pokarmowego.W dodatku, ciecierzyca jest również skarbnicą wartościowych witamin i minerałów. Jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości witaminy A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witaminy C, E oraz K. Dodatkowo, w niewielkich nasionkach ciecierzycy oraz mąki z niej wytwarzanej znaleźć możemy duże ilości cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia oraz żelaza.Zastosowanie mąki z ciecierzycyMąka z ciecierzycy posiada szerokie zastosowanie. Chociaż nie zawiera glutenu, jest ona w stanie nadać przygotowywanym przez nas wypiekom elastyczności. W większości przypadków warto łączyć ją z innymi mąkami (najlepiej pełnoziarnistymi) w stosunku 1:1. Dzięki temu, będziemy w stanie uzyskać lżejszą konsystencję. A jak możemy wykorzystać mąkę z cieciorki w naszej codziennej kuchni?Po pierwsze: podczas przygotowywania pełnowartościowych omletów lub naleśników;Po drugie: podczas wypieku pysznym muffinek oraz ciasteczek zbożowych;Po trzecie: podczas zagęszczania pełnych warzyw zup oraz przygotowywania smacznych kotletów wegańskich.Co ciekawe, mąkę z ciecierzycy można wykorzystać także podczas sporządzania domowych kosmetyków. W połączeniu z miodem, w kilka chwil stworzy rozświetlającą maseczkę, która nada naszej skórze elastyczności.

Vivio Mąka i mieszanki chlebowe

zawiadomienie o instalacji kasy fiskalnej, mleko kozie do kawy, yerba właściwości zdrowotne, pompka 9v, kawa kimbo classico, nadciśnienie a kawa, jak wygląda email, kawa szkodzi zdrowiu, kubki na kawę, cytat na dziś, nowy pracownik w zespole, pojemność filiżanki do espresso, przeciwdziałanie cukrzycy, czy od picia wody można schudnąć

yyyyy