Description
Herbanordpol Ashwagandha Krojona, Withania Somnifera, Witania Ospała, Żeń-Szeń Indyjski 500g
Dlaczego warto?kupujesz czysty żeń-szeń indyjski, nie jest to tani chiński „ekstrakt”nasza Ashwagandha jest cięta tak jak do kroju ekstrakcyjnego, co zapewnia wysoką dostępność substancji czynnych (witanolidów)ceniony składnik wielu suplementów dietysmak – Ashwagandha ma lekko „mydlany” smak ze względu na zawartość saponin, co świadczy to o wysokiej jakości produktunaturalna Ashwagandha to ceniony adaptogen, bardzo dobrze wpływa na jakość snu oraz proces regeneracji, dzięki czemu możesz lepiej funkcjonować (EFSA, ID: 3251)Ashwagandha (Withania somnifera L.)Polska nazwa tego gatunku to witania ospała, ale nazywana jest też żeń-szeniem indyjskim. Znana jest także jako Winter Cherry, Indian ginseng, Kanaje Hindi. Jest to roślina zielarska pochodząca z terenów dzisiejszych Indii, Afganistanu oraz Pakistanu. Obecnie jej uprawy można spotkać w całej Azji południowo-wschodniej, Afryce, a także w południowej Europie.Ashwagandha jest zimozielonym krzewem należącym do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Osiąga wysokość od 30 do 150 cm. Ma charakterystyczne mięsiste, często poskręcane korzenie o jasnej barwie. Liście mają kształt spiczasto-jajowaty, ciemnozielone. Kwiaty są zielonkawe lub żółtozielone. Owoce (jagody) są kuliste, wielonasienne, barwy ciemnopomarańczowej lub czerwonej, obudowane, ukryte w „lampionie”, podobnie jak u miechunki.Ashwagandha nazywana jest królową Ajurwedy, czyli tradycyjnej medycyny hinduskiej. Pierwsze wzmianki o tej roślinie pochodzą sprzed 3000 lat. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu, niezbyt przyjemnemu zapachowi. Jednak obecnie uprawiane odmiany witanii ospałej pozbawione są tej cechy. Nazwa łacińska została nadana w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku przez angielskiego botanika Withama, drugi człon somnifera oznacza w języku łacińskim – „przynoszący sen”.Surowcem wykorzystywanym w przemyśle zielarskim i farmaceutycznym jest korzeń oraz owoc (Radix et Fructus Withaniae). W 1968 roku z korzeni wyizolowano szereg substancji czynnych o ogólnej nazwie – witanolidy. Z owoców Ashwagndhy pozyskuje się także enzymy w swojej strukturze podobne do podpuszczki i wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym przy produkcji serów.Stosowanie:Korzeń Ashwagandhy jest popularnym składnikiem wielu suplementów diety. W przeciwieństwie do innych produktów dostępnych na rynku nie traci na popularności i jest systematycznie stosowany przez osoby aktywne oraz ceniące dobry sen. Produkt nie jest polecany dla kobiet w ciąży, karmiących oraz osób cierpiących na nadczynność tarczycy.Dobrym pomysłem jest też spożywanie np. w formie naparów krojonych lub proszkowanych korzeni witanii ospałej. Do 200 ml przegotowanej gorącej wody (powyżej 60°C) należy wsypać łyżeczkę wysuszonych korzeni (krojonych lub proszkowanych) i zaparzać przez 20 minut, a następnie odcedzić. Polecane jest picie takiego naparu przed snem.Surowce zielarskie, takie jak korzeń Ashwagandy, podlegają badaniom na terenie Unii Europejskiej i dlatego mamy pewność, że kupujemy oryginalny produkt, a nie „ekstrakt” produkowany w bliżej nieznanych chińskich fabrykach. W zgłoszeniach produktów na bazie Ashwagandy do EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA (European Food Safety Authority) wymienionych jest wiele pozytywnych funkcji tej rośliny, głównie adaptogennych, wzmacniających i odprężających.Skład: 100% korzenia AshwagandhyKraj pochodzenia: Indie
Herbanordpol Herbata
koszty reprezentacji, trawienie cukru, podajnik do kubkĂłw jednorazowych, tamper warszawa, od ilu lat moĹźna piÄ yerba mate, certyfikat super taty, prestigio krakĂłw, odchudzanie co pic, eden mĹawa
yyyyy