Noże do kebabów są niezastąpione przy przygotowaniu tego przepysznego dania, jak również krojenia pieczonego mięsa. To obowiązkowe wyposażenie punktu gastronomicznego, którego oferta oparta jest na tego typu potrawy. Czym kierować się przy ich wyborze, jakie są rodzaje noży do kebabów?
Rodzaje noży do kebabów
Na rynku występują noże do kebabów ręczne i elektryczne. Te pierwsze mają ostrze około 30 – 40 cm, przy ich zakupie warto zwrócić uwagę na kształt rękojeści. Celem zapewnienia pewnego chwytu i wygody skrawania powinna być ona wykonana ze specjalnego tworzywa, które uniemożliwia ślizganie się dłoni.
Rozważając zakup noża elektrycznego, dobrze jest zwrócić uwagę na wydajność dobową urządzenia, która powinna być uzależniona od zapotrzebowania w danym lokalu z uwzględnieniem minimalnego zapasu wydajności, który chronić będzie noże do kebabów przed wcześniejszym zniszczeniem. Występują one w wersji z rękojeścią prostą i w kształcie pistoletu.
Jak wybrać noże do kebabów do lokalu gastronomicznego?
W przypadku lokali gastronomicznych podstawowe noże do kebabów powinny mieć wydajność nie większą niż 30 kg. Gdy potrzebujemy niezawodnego sprzętu na najwyższy sezon, warto rozważyć zakup pozwalający na cięcie do około 200 kg mięsa na dobę. Poza wydajnością przy zakupie warto sprawdzić moc urządzenia, szybkość obrotową, oraz średnicę ostrza tnącego, które może być albo gładkie, albo ząbkowane. W wielu modelach grubość cięcia oscyluje między 0,5 mm a 6 mm. Elektryczne noże do kebabów mogą być używane zarówno do kebabów, jak i dań typu gyros. Chcąc mieć pewność niezawodnego ich działania przez lata warto pamiętać o ich okresowej konserwacji i odpowiedniego postępowania z nimi — wolno je załączać dopiero po przyłożeniu ostrza do kebabu. Po skończonej pracy należy je wyczyścić środkami czyszczącymi, pamiętając o usunięciu tłustych śladów rozpuszczalnikiem tłuszczu i preparatami dezynfekującymi.